Рекомендації Європейської комісії, що «змінять життя» чоловіків, які страждають від раку простати

21.10.2023

Клініцисти та дослідники спільно із хворими на рак передміхурової залози підтримали рішення Європейської комісії включити це захворювання до розширених рекомендацій програми скринінгу раку.

Напередодні 2023 року Комісія оновила Рекомендації ЄС, згідно з якими рак передміхурової залози, легень та шлунка додають до списку рекомендацій програми скринінгу (на додачу до раку грудної залози, шийки матки та колоректального раку). У цьому оновленні зазначається, що належні до програми онкологічні захворювання, у тому числі рак передміхурової залози, матимуть переваги від європейських гайдлайнів та заходів із контролю якості. Комісія пропонує ­запровадити тестування на простат-­специфічний антиген (ПСА) (як аналіз крові) у чоловіків до 70 років у поєднанні з додатковою подальшою магнітно-­резонансною томографією (МРТ).

Комісія також зобов’язується підтримувати дослідження скринінгу на рак, зміцнювати співпрацю між державами-­членами ЄС і подолати юридичні та технічні перешкоди для обміну даними задля впровадження скринінгу.

Тепер державам-­членам ЄС належить прийняти ці рекомендації та якомога швидше впровадити їх серед свого населення, щоб врятувати життя. Це знаменує великий успіх адвокаційної кампанії Євро­пейської асоціації урології (EAU) Policy Office, націлену на співпрацю з пацієнтами, дослідниками та національними товариствами щодо підвищення обізнаності для раннього виявлення раку передміхурової залози.

Карл Гюнтер, голова Europa Uomo:

Карл Гюнтер, голова Europa Uomo:

— Рекомендація додати скринінг раку передміхурової залози до списку видів раку, які висвітлюються в загальноєвропейських гайдлайнах, змінить життя чоловіків, яке було уражене раком простати. Багато з нас сьогодні живі та активні лише тому, що наш рак був виявлений вчасно через підвищений рівень ПСА. Рак передміхурової залози тривалий час був мовчазним вбивцею. Він також негативно впливає на якість життя багатьох чоловіків та їхніх сімей. Наші опитування пацієнтів показали, що найвищу якість життя мають чоловіки, у яких вчасно виявили рак та яких можна лікувати за допомогою активного спостереження або, якщо їхній рак більш високого ризику, у поєднанні з лікуванням. Пацієнти ж з агресивними формами раку, що виявляють надто пізно, страждатимуть від значно більшої кількості побічних ефектів. Тому ми раді бачити, що до списку рекомендацій програми скринінгу додано рак простати.

Професор Хендрік ван Поппель, голова Policy Office EAU:

Професор Хендрік ван Поппель, голова Policy Office EAU:

— Ми щиро вітаємо пропозицію Європейської комісії включити скринінг раку передміхурової залози на основі ПСА з подальшим спостереженням з урахуванням ризику в оновлення скринінгових рекомендацій ЄС. Рак простати є найпоширенішою формою чоловічого раку та серйозним захворюванням, яке вбиває понад 100 тис. чоловіків щороку у Європі. Ми дуже раді бачити, що Європейська комісія ухвалила такий підхід.

Тепер ми будемо тісно співпрацювати з національними урологічними товариствами, щоб підтримати їхні національні органи влади у швидкому виконанні цієї рекомендації, і сподіваємося, що «поетапний» підхід до впровадження не призведе до непотрібних затримок. Це означає, що ми можемо вчасно виявити агресивні види раку, що допоможе нам гарантувати відсутність страждань у чоловіків та смертей від цього захворювання. Крім того, подальше спостереження з урахуванням ризику допоможе усунути занепокоєння щодо гіпердіагностики та надмірного лікування. Ми впевнені, що цей підхід дозволить нам як клініцистам забезпечити кращі наслідки для чоловіків із раком простати.

Професор Монік Рубол, головний дослідник Європейського рандомізованого дослідження скринінгу раку передміхурової залози (ERSPC), Медичний центр Університету Еразма (Роттердам, Нідерланди):

Професор Монік Рубол, головний дослідник Європейського рандомізованого дослідження скринінгу раку передміхурової залози (ERSPC), Медичний центр Університету Еразма (Роттердам, Нідерланди):

— Докази, отримані на основі більш ніж 20‑річних даних за результатами ERSPC, показують, що, коли скринінг на основі ПСА добре організований, спостерігається значне зниження смертності. Нові інструменти, які ми маємо під рукою, такі як калькулятори ризику та МРТ, допомагають запобігти надмірному лікуванню та гіпердіагностиці, що раніше було аргументом проти скринінгу раку простати. Ця рекомендація, прийнята на основі думки головних наукових консультантів Комісії, є справжньою віхою це означає, що ми можемо рухатися вперед із впровадженням якісних програм скринінгу у Європі, що сприятиме зменшенню смертності від раку простати та підвищить якість життя тих, кого торкнувся цей стан.

Підготувала Єлизавета Лисицька

За матеріалами: https://uroweb.org/news/life-changing-­recommendations-by-european-­commission-for-men-impacted-by-prostate-­cancer.

Тематичний номер «Урологія. Нефрологія. Андрологія» № 3 (30), 2023 р.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Онкологія та гематологія

21.04.2024 Урологія та андрологія Актуальні питання сучасної урології

У лютому відбулася щорічна Всеукраїнська науково-практична конференція «Малоінвазивні технології в урології», присвячена актуальним проблемам сучасної урології. Пропонуємо огляд найцікавіших доповідей, що прозвучали в рамках заходу....

20.04.2024 Урологія та андрологія Практичні аспекти раціональної антибактеріальної терапії в урології

Інфекції сечовивідних шляхів (ІСШ) у всьому світі посідають провідне місце серед інфекційних захворювань дорослого населення. Поряд із тим серед фахівців зростає занепокоєння щодо триваючого зростання стійкості бактерій до більшості антибіотиків. Експерти провідних міжнародних товариств наголошують на необхідності розсудливого і виваженого призначення антимікробних препаратів. Про основні принципи раціональної антибіотикотерапії в урології, зокрема при проведенні діагностичних і хірургічних втручань, ми попросили розповісти завідувача відділу відновної урології та новітніх технологій ДУ «Інститут урології ім. акад. О.Ф. Возіанова НАМН України», доктора медичних наук, професора В’ячеслава Миколайовича Григоренка. ...

20.04.2024 Урологія та андрологія Застосування фосфоміцину трометамолу для профілактики інфекційних ускладнень при проведенні біопсії передміхурової залози

Процедура трансректальної біопсії простати супроводжується високим ризиком інфекційних ускладнень, тому проведення антимікробної профілактики при цьому втручанні є обов’язковим. Однак зростання антибіотикорезистентності, а також нещодавні рекомендації щодо обмеження призначень фторхінолонів значно звужують спектр можливих варіантів такої профілактики. Міжнародною мультидисциплінарною групою експертів на основі літературних джерел та клінічного досвіду було розроблено ряд настанов стосовно запобігання інфекційним ускладненням при біопсії простати та обґрунтовано доцільність і переваги призначення з цією метою фосфоміцину ...

20.04.2024 Урологія та андрологія Інтеграція вірусу гепатиту В у геном сперматозоїдів: клінічні ризики з позицій репродуктології

Кількість людей, які страждають і помирають від вірусного гепатиту В (ВГВ), можна порівняти з кількістю хворих на коронавірусну хворобу 2019 року (COVID‑19), яка наразі викликає велике занепокоєння в усьому світі. Тому вкрай важливим залишається питання передачі вірусу, у тому числі через статеві клітини. Попередніми дослідженнями встановлено, що гени ВГВ, інтегровані в людські сперматозоїди, здатні до реплікації та експресії після передачі ембріонам. Однак досі це явище не було підтверджено клінічними дослідженнями у пацієнтів. Автори вивчали особливості інтеграції ВГВ у геном сперматозоїдів пацієнтів та аналізували можливі клінічні наслідки для потомства ...